Forum CANON / Canonisti
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg?

+2
artfoto
Admin
6 participanți

In jos

Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg? Empty Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg?

Mesaj  Admin Vin Mar 12, 2010 6:40 pm

Fotografia macro este "mai speciala" decât celelalte teme deoarece se pune mai mult accent pe detalii şi ai de-a face cu alte reguli. Când fotografiezi în modul macro, trebuie să te pregateşti pentru o călatorie în altă lume, pe care o vei descoperii abia după ce priveşti poza şi iti vei da seama câte nu poti vedea cu ochiul liber. Subiectele sunt multe, începând de la insecte, şi până la cele mai ciudate obiecte care au nişte forme interesante şi o structură unică.
Cea mai bună metodă de a obţine un rezultat bun când se fotografiază macro este folosirea unui obiectiv dedicat acestui tip de fotografiere. Dar asta nu înseamnă că nu mai sunt şi alte metode. Dacă vrei să incerci acest tip de fotografiere, ai urmatoarele variante:
- Folosirea obiectivului din kit cu o diafragmă mică
- Folosirea unor lentile Close-up
- Folosirea unui obiectiv telefoto pe care îl poţi folosi la portrete, sport, wildlife etc.
- Folosirea unui obiectiv fix de 50mm + tuburi de extensie
- Folosirea a doua obiective si un inel inversor
Folosind obiectivul din kit, nu veţi obţine un macro în adevăratul sens al cuvântului, dar puteţi obţine claritate mai aproape decât aparatul poate focaliza (5-10cm distanta de lentila). Acest rezultat se obţine prin folosirea unei diafragme mici (F mare – F22) astfel câmpul de profunzime se măreste. Aceasta tehnica nu functioneaza atunci cand se da zoom. Adica, la un obiectiv 18-55mm marirea diafragmei va avea un efect vizibil doar la focala de 18mm nu si la 55mm.
Lentilele close-up au rol de lupă şi cam atât. Acestea se montează pe obiectiv asemenea unui filtru de pozalirare circulară (sau alt tip) ţinând cont de diametrul obiectivului. Înainte de a cumpăra lentile close-up fiţi atenţi ce diametru are obiectivul dumneavoastra altfel nu se va potrivii numai cu un inel adaptor care va fi o investitie în plus şi nu neaparat necesară.
Folosirea unui obiectiv telefoto vă ajută foarte mult la început când nu ştiţi cum reactionează subiectul. Cu un obiectiv care nu „duce” la depărtare, mai mult ca sigur că vei alunga toate insectele de care te apropii. Puţina lectura suplimentară din domeniul biologiei nu ar strica. Cu cât cunoşti mai bine insecta şi ceea ce face ea, cu atât mai mari sunt sansele de a obtine o poză reuşită. În general insectele active in timpul zilei se pozeaza dimineata cand sunt amorţite.
Foarte important cand fotografiati cu un obiectiv telefoto este formatul in care fotografiati. Pozezi jpg? Schimba-ti obiceiul si treci pe RAW! De ce? Pentru ca la RAW vei putea da crop fara sa pierzi din detalii si claritate pe cand la un jpg se pierd multe informatii cand se intervine asupra pozei in post-procesare.
Obiectivul de 50mm este ales pentru a fi folosit cu tuburile de extensie deoarece este ieftin, oferă o claritate bună şi se poate selecta manual diafragma. Acest obiectiv este cel mai la îndemână dar asta nu înseamnă că e singurul care poate fi folosit în acest scop. Rolul tuburilor de extensie este de a indepărta obiectivul de senzorul aparatului, astfel focalizand mai aproape. Cu ajutorul tuburilor de extensie rapotrul de marire al subiectului poate fi şi de 6:1. Un obiectiv dedicat macro are raportul de marire 1:1, înseamnând că tuburile măresc subiectul de încă 5 ori. Tuburile de extensie sunt de 2 tipuri:
- simple, care doar îndepărtează obiectivul de senzor
- complexe, care pe lângă îndepărtarea obiectivului de senzor, menţin transferul de informaţii între obiectiv şi aparat
Astfel, cu tuburile de extensie simple pierzi controlul asupra focalizarii automate şi
al diafragmei. De aceea sunt folosite obiective la care diafragma se poate regla manual şi nu depind de aparatul foto. Eu va recomand tuburile de extensie care va permit reglarea diafragmei din aparat nu din obiectiv. Cu tuburile normale ma chinui foarte mult atunci cand vreau sa pozez ceva. Nu vad subiectul prin viewfinder numai daca setez diafragma mare ( F/1.8 ) si dupa ce focalizez o schimb cu o diafragma mai mica (F8). poate vi se pare indiferent acest aspect dar credeti-ma ca se pierde mult simp si in loc sa te concentrezi asupra creativitatii, te pierzi in detalii tehnice care nu sunt neaparat necesare.
(c) Băcuş Teodor

Ultima editare efectuata de catre Admin in Mar Iul 12, 2011 1:39 am, editata de 2 ori

Admin
Admin
Admin

Puncte : 351
Reputatie : 8
Data de inscriere : 23/11/2009

https://canonisti.all-up.com

Sus In jos

Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg? Empty Re: Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg?

Mesaj  artfoto Joi Mar 17, 2011 3:18 am

este un articol interesant as mai completa
Folosirea obiectivului din kit cu o diafragmă mică
- Folosirea unor lentile Close-up
- Folosirea unui obiectiv telefoto pe care îl poţi folosi la portrete, sport, wildlife etc.
- Folosirea unui obiectiv fix de 50mm + tuburi de extensie
- Folosirea a doua obiective si un inel inversor

+folosirea unui obiectiv intors (de preferat un 50mm)

demontezi obiectivul si il intorci invers tinandul lipit de aparat

artfoto

Puncte : 74
Reputatie : 2
Data de inscriere : 15/03/2011

http://www.artfoto.go.ro

Sus In jos

Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg? Empty Re: Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg?

Mesaj  PremierPhoto Joi Mar 17, 2011 3:48 am

artfoto a scris:

Cu mentiunea ca trebuie folosit focus manual, pentru ca in aceasta situatie camera nu mai poate focusa.
PremierPhoto
PremierPhoto
VIP
VIP

Puncte : 687
Reputatie : 46
Data de inscriere : 10/02/2011

http://www.premier-photo.com

Sus In jos

Mesaj  gnash Joi Mar 17, 2011 8:01 pm

artfoto a scris:

Si cu mentiunea ca nu trebuie sa-l tii tu lipit de obiectiv, pentru ca exista inele adaptoare.

gnash
Moderator
Moderator

Puncte : 63
Data de inscriere : 08/02/2010

Sus In jos

Mesaj  PremierPhoto Vin Mar 18, 2011 4:18 am

gnash a scris:Si cu mentiunea ca nu trebuie sa-l tii tu lipit de obiectiv, pentru ca exista inele adaptoare.
Pentru cine are inel adaptor. Eu am folosit aceasta tehnica, insa fara inel adaptor, si in situatia aceasta trebuie tinut cat mai lipit de camera posibil.
PremierPhoto
PremierPhoto
VIP
VIP

Sus In jos

Mesaj  alex1962 Dum Iul 10, 2011 2:28 am

Din punctul meu de vedere obiectivul dedicat este sfant ! Am incercat la viata mea fel de fel de 'inginerii', dar in momentul cand lucrezi cu un obiectiv dedicat macro ai sa vezi diferenta.
Am incercat si eu un articol pe tema asta [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
alex1962
alex1962

Puncte : 30
Data de inscriere : 09/07/2011

Sus In jos

Mesaj  mihaim Dum Iul 10, 2011 9:14 pm

Nu toata lumea are bani de MP-E Alex Smile iar legat de 1:1 pe care il ofera celelalte obiective acest lucru se poate obtine foarte usor folosind inele de macro, lentile de closeup (unele foarte bune ca cele de la Raynox) etc.
Sa nu uitam totusi ca avem nevoie si de lumina suplimentara in fotografia macro avand in vedere ca lucram cu diafragma inchisa destul de mult pentru a aduce subiectul cat mai mult in focus ceea ce se traduce in timpi mari de expunere lucru care trebuie evitat cu subiecti in miscare.

Un exemplu DIY de setup de lumina:
Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg? 5814920197_9fb101ef3f_z
Mai multe detalii aici: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Alte materiale foarte interesante le gasiti aici:

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (foarte important pentru a va da seama cum puteti obine un factor X de magnificare folosind diferite tehnici)
+
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

mihaim

Puncte : 54
Reputatie : 5
Data de inscriere : 08/02/2011

Sus In jos

Mesaj  alex1962 Lun Iul 11, 2011 12:07 am

In afara de burduf, am folosit de toate. Si inele si lentile close-up si obiectiv inversat. Asa cum ai spus, cu astfel de setup-uri pierzi din lumina, ceea ce nu se intampla la obiectiv macro. Cu toate acestea nu ma prea atrage acest gen ! Am incercat si metoda recombinarii cadrelor pentru un DOF mare. Acum si cu Photospoh poti combina cu succes mai multe cadre cu claritatea facuta in diferite puncte, cu rezultate bune.
Principalul este sa incerci.
Imi place fotografia cu melcul si demonstreaza faptul ca se poate face 'macro' si fara un obiectiv dedicat, felicitari !
alex1962
alex1962

Sus In jos

Mesaj  mihaim Lun Iul 11, 2011 12:24 am

Nu este fotografia mea, am ceva closeups decente in galerie dar am preferat sa pun un macro adevarat facut de cineva cu mai mult timp de DIY decat mine. :-)
Ai dreptate, un obiectiv macro dedicat e mult mai eficient pentru ca poti marii subiectul fara sa faci compromisuri, oricum eu zic ca cei care sunt pasionati de asa ceva mai bine investesc timp in a scoate untul din tehnica pe care o detin si cand ajung la punctul in care ii restrictioneaza, in cazul in care bugetul le permite, sa faca urmatorul pas. Multi n-avem rabdare, tragem cateva cadre nereusite apoi dam vina pe tehnica si de multe ori gresim pentru ca nu ne documentam destul.

Am uitat sa precizez ca in numarul nr. 63 (cred ca se mai gaseste la chiosc) al revistei Photo Magazine e un articol interesant despre panorame macro si galeria castigatorilor de la concursul macro din mai.

mihaim

Sus In jos

Mesaj  PremierPhoto Lun Iul 11, 2011 12:28 am

mihaim a scris:
Un exemplu DIY de setup de lumina:
Fotografia macro - ce obiectiv sa aleg? 5814920197_9fb101ef3f_z

Mihai, nu te supara, dar ce ne arati tu aici este rezultatul, nu setup-ul. Poate vrei sa atasezi si alte imagini... Wink
PremierPhoto
PremierPhoto
VIP
VIP

Sus In jos

Mesaj  mihaim Lun Iul 11, 2011 12:29 am

Da scroll mai jos si ai sa vezi la comentarii setupul omului.

mihaim

Sus In jos

Mesaj  PremierPhoto Lun Iul 11, 2011 12:32 am

un exemplu facut cu un macro dedicat:

Canon 7D + Canon 100mm f/2.8L Macro:
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] by [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], on Flickr

Asa cum spunea si Alex, nu exista grade de comparatie intre un macro dedicat si DIY; pe de alta parte, Mihai, ai si tu dreptate cu privire la faptul ca nu toata lumea dispune de bani pentru un obiectiv dedicat si atunci se va apela la DIY. Important este sa stii cum sa folosesti acel DIY pentru a obtine rezultate foarte bune.
PremierPhoto
PremierPhoto
VIP
VIP

Sus In jos

Mesaj  alex1962 Lun Iul 11, 2011 12:40 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Primele 3 sunt cu obiective macro - 1 si 3 cu 100mm F,2 si nr. 2 cu Tamron 90 mm (pe Pentax). In prima, paianjenul, fara exagerare, era cat gamalia unui ac cu gamalie, iar cel fara un picior era cu putin mai mare. Ultima este cu lentile close-up, dar nu mai stiu coeficientul de marire ca e de acum 3 ani.
alex1962
alex1962

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum