Sfaturi fotografie eveniment (nunta) incepatori
4 participanți
Pagina 1 din 1
Re: Sfaturi fotografie eveniment (nunta) incepatori
In data de 3 septembrie am o nunta ( mica max. 60 pers) la niste care dupa ce m-am laudat cu noul meu aparat foto m-au rugat sa le fac pozele la nunta. E acum problema e pe capul meu caci vreau ca pozele sa iasa cat mai bine motiv pentru care apelez la fratii canonisti pentru sfaturi legate de fotografiile de nunta si mai ales pentru sfaturi legate de setarile aparatului. Mentionez ca am un Canon 1000D + obiectiv kit 18-55mm si un 50mm f/1.8
Multumesc anticipat pentru ajutor
IonutTM- Mesaje : 56
Puncte : 68
Reputatie : 0
Data de inscriere : 30/07/2011
IonutTM a scris:In data de 3 septembrie am o nunta ( mica max. 60 pers) la niste care dupa ce m-am laudat cu noul meu aparat foto m-au rugat sa le fac pozele la nunta. E acum problema e pe capul meu caci vreau ca pozele sa iasa cat mai bine motiv pentru care apelez la fratii canonisti pentru sfaturi legate de fotografiile de nunta si mai ales pentru sfaturi legate de setarile aparatului. Mentionez ca am un Canon 1000D + obiectiv kit 18-55mm si un 50mm f/1.8
50mm e bun la portrete, deci poti poza mirii, nasii... il poti folosi in biserica, e un obiectiv luminos (se poate si mai bine). Dezavantaj: are focala fixa, deci tre' sa te deplasezi printre oameni (sa te apropii de subiect).
18-55mm... hmmm, e cam lent si destul de intunecos... nici la focalizare nu e stralucit. Daca e destula lumina afara, il poti folosi la pozele de grup, in parc, langa biserica...
Setarile aparatului... nu stiu cata experienta ai (pentru evenimente), asa ca ma gandesc ca modul P ar fi ideal, mai ridici blitz-ul manual, il mai inchizi... (la portrete poti folosi modul Av)... balansul de alb lasa-l AUTO. Trage RAW+jpeg! Acasa, cu fisierele RAW, poti selecta si tu balansul de alb... ISO: in functie de lumina... 100 sau 200 afara, sa nu treci de 400, hai 800 in biserica (e totusi un 1000D!). Poti trage in rafala (vezi si tu cat de rapid e aparatul, ca sa nu pierzi momentele importante ale evenimentului...) dar recomand "ONE SHOT".
Ti-ar mai trebui un blitz extern... dar in lipsa merge si cel de pe aparat. Poti folosi si un trepied (nu neaparat). Sfatul meu e sa tragi cat mai multe cadre, ca sa ai de unde alege... cam putin si cam modest echipament, dar asta nu inseamna ca nu poti scoate fotografii reusite. Eu am facut un botez cu un 500D si a fost ok. Asteptam si noi rezultatele. Bafta!
(Sunt sfaturi doar pentru incepatori! Pentru un profesionist ce am scris nu mai e valabil! )
Ultima editare efectuata de catre Admin in Mier Aug 17, 2011 9:57 pm, editata de 2 ori (Motiv : Subiect mutat!)
Sfaturi fotografie eveniment (nunta) incepatori
multumesc mult pentru sfaturi. Pana la nunta am sa ma joc cat mai mult cu programul "P" si sper ca pana la urma sa iasa cat de cat ok. Spun asta ca i-am avertizat inainte
Modul P (Program) este un mod automat de fotografiere apropiat de modul AUTO.
Spre deosebire de AUTO, in programul P, poti se mai modifici anumite setari cum ar fi: balans alb, ISO, poti folosi blitzul dupa bunul plac. (Personal, folosesc foarte rar acest mod, nu pentru ca as fi un mare profesionist (nu sunt), ci doar pentru ca modurile Av sau Tv imi ofera exact ceea ce vreau... a, si bine-inteles modul M).
Daca nu ai treaba cu aceste setari, aparatul va seta automat valorile in functie de ceea ce "vede". In acest mod, folosirea blitzului se face manual, in sensul ca aparatul face setarile automat dar nu va declansa blitzul daca acesta nu e ridicat de tine.
Nu folosi modurile acelea presetate gen, Macro, Landscape, Sport, etc... Daca iti plac aceste moduri, ia-ti mai bine un compact...
Spre deosebire de AUTO, in programul P, poti se mai modifici anumite setari cum ar fi: balans alb, ISO, poti folosi blitzul dupa bunul plac. (Personal, folosesc foarte rar acest mod, nu pentru ca as fi un mare profesionist (nu sunt), ci doar pentru ca modurile Av sau Tv imi ofera exact ceea ce vreau... a, si bine-inteles modul M).
Daca nu ai treaba cu aceste setari, aparatul va seta automat valorile in functie de ceea ce "vede". In acest mod, folosirea blitzului se face manual, in sensul ca aparatul face setarile automat dar nu va declansa blitzul daca acesta nu e ridicat de tine.
Nu folosi modurile acelea presetate gen, Macro, Landscape, Sport, etc... Daca iti plac aceste moduri, ia-ti mai bine un compact...
Daca tot veni vorba.. cand folosesti Tv, Av, blitzul extern il stingi nu? Mie nu mi se sincronizeaza decat pe P blitzu.. si nu inteleg de ce nu s-ar fi putut sincroniza si pe Tv, Av,! daca stiti cum se rezolva daca are rezolvare chestia asta .. .astept! MS!
SorY- Mesaje : 39
Puncte : 49
Reputatie : 6
Data de inscriere : 10/08/2011
smilesan a scris:Daca tot veni vorba.. cand folosesti Tv, Av, blitzul extern il stingi nu? Mie nu mi se sincronizeaza decat pe P blitzu.. si nu inteleg de ce nu s-ar fi putut sincroniza si pe Tv, Av,! daca stiti cum se rezolva daca are rezolvare chestia asta .. .astept! MS!
Exista zeci de motive pentru care se intampla asta... de exemplu:
1. Blitzul nu stie mai mult de 1/250... sau
2. In Custom Function, viteza de sincronizare cu blitul in mod Av a fost modificata din Auto in valoare fixa (250)... sau...
3, 4, 5...
Uite, de exemplu pe 7D:
"Flash sync speed in Av mode": "1/250-1/60sec. auto" - optiunea 1 si "1/250 sec. (fixed)" - optiunea 2.
Daca vrei sa folosesti "Hi-Speed Sync in modul Av" (pe Canon EOS 7D), Custom Function I-7 trebuie setat pe "default", optiunea 0 (Auto)!
Ia incearca "reset to factory settings" si zi-ne pe urma ce se intampla...
Pai .. eu am un 40D si un 5d mk2, nu am 7d, dar de exemplu pe 5d nu am incercat tv av cu blitz, intradevar in meniu la amandoua am vazut chestia aia cu flash sinc!
Daca tot e vorba despre evenimente(nunta) cine imi spune si mie cum procedeaza sa elimine fotografiile rele, adica cele la care trebuie sa renunti penru ca sunt dublate triplate.. in ce program le vizualizati sa le vedeti repede si bine, sa nu dureze mult pana se incarca, si ca sa se vada bine si culorile?
stimati canonisti,
ieri am avut primul eveniment in calitate de fotograf si tin sa va aduc la cunostinta ca nu credeam ca poate fi un job asa stresant. Sincer am transpirat mai mult decat invitatii si pana azi cand am vazut pozele am fost stresat ca nu cumva sa fac numai poze blurate.
Pe langa faptul cam am avut de furca cu obiectivul 18-55mm de kit care nu mi-a dat nici o clipa siguranta ca face ce trebui mi-a fost destul de greu sa-i fac pe subiectii sa interactioneze cu mine.
O sa postz si cateva fotografii (neprelicrate) la care bineintales astept criticile si sfaturile
ieri am avut primul eveniment in calitate de fotograf si tin sa va aduc la cunostinta ca nu credeam ca poate fi un job asa stresant. Sincer am transpirat mai mult decat invitatii si pana azi cand am vazut pozele am fost stresat ca nu cumva sa fac numai poze blurate.
Pe langa faptul cam am avut de furca cu obiectivul 18-55mm de kit care nu mi-a dat nici o clipa siguranta ca face ce trebui mi-a fost destul de greu sa-i fac pe subiectii sa interactioneze cu mine.
O sa postz si cateva fotografii (neprelicrate) la care bineintales astept criticile si sfaturile
ati intrat pe un domeniu sensibil aici. Pentru un incepator este extrem de greu sa faca o nunta singur, pentru ca nu are experienta. Sfatul meu este sa mergeti ca asistent cu un fotograf profesionist la cateva nunti, sa vedeti cam ce si cum. Mergand la o nunta fara experienta este ca si cand ti-ai semna moartea. Nu vreau sa va sperii, dar incercati sa va puneti in pielea celor care va angajeaza... v-ati dori sa aveti niste amitiri frumoase...
Legat de aspectele tehnice.. va spun cum procedez eu. Niciodata nu fac RAW + JPEG pentru ca in primul rand consum spatiul de pe carduri, in al 2-lea rand din RAW poti converti in JPEG in orice moment si in al 3-lea rand nu mai pierd timp la sortat imagini. Ca obiectiv, folosesc 80% 24-70mm f/2.8L si intotdeauna fac foto pe MANUAL. Nu folosesc niciodata blitul de pe camera, ci doar externe comandate cu [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Legat de setari, fiind pe Manual, aleg diafragma in functie de ce fotografiez.. in principiu f/2.8 pentru anumite fotografii, in rest undeva in zona f/4 - f/6.7. Timpul de expunere este direct legat de diafragma, si ce vreau sa scot in poza. ISO 320, 400, 640, 800 sau 1250.
Bliturile le folosesc cu gel-uri (ceva de genul asta: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pentru corectarea culorilor - tot timpul trebuie sa ma asigur ca tonurile si culorile pielii sunt cele naturale.
Postprocesare - pentru o editare usoara folosesc Adobe Bridge CS5 si Photoshop CS5. Daca vreau mai mult (vizualizare, editare, slideshow) - folosesc Lightroom.
Alte sfaturi: asigura-te cu o zi inainte de eveniment ca:
- toate cardurile sunt formatate
- toate bateriile sunt incarcate si ca ai cel putin 2 randuri de baterii atat pentru aparat cat si pentru blituri
- ai 2 camere cu tine. Daca vei crede ca nu se poate intampla nimic, atunci nu te poti numi fotograf. Cumpara, inchiriaza, imprumuta sau fura inca un body pe langa cel care-l ai!!!!!
- ai geanta foto pregatita cu tot ce iti trebuie si ce nu iti trebuie - scrie pe o lista tot ce ai in geanta si la terminarea evenimentului confrunta lista cu continutul gentii.
Voi incerca sa va mai spun una alta in timp, dar puteti sa ma intrebati ce vreti sa stiti mai detaliat.
EDIT:pentru referinte puteti sa vedeti cateva fotografii facute de mine: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] sau pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Legat de aspectele tehnice.. va spun cum procedez eu. Niciodata nu fac RAW + JPEG pentru ca in primul rand consum spatiul de pe carduri, in al 2-lea rand din RAW poti converti in JPEG in orice moment si in al 3-lea rand nu mai pierd timp la sortat imagini. Ca obiectiv, folosesc 80% 24-70mm f/2.8L si intotdeauna fac foto pe MANUAL. Nu folosesc niciodata blitul de pe camera, ci doar externe comandate cu [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Legat de setari, fiind pe Manual, aleg diafragma in functie de ce fotografiez.. in principiu f/2.8 pentru anumite fotografii, in rest undeva in zona f/4 - f/6.7. Timpul de expunere este direct legat de diafragma, si ce vreau sa scot in poza. ISO 320, 400, 640, 800 sau 1250.
Bliturile le folosesc cu gel-uri (ceva de genul asta: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pentru corectarea culorilor - tot timpul trebuie sa ma asigur ca tonurile si culorile pielii sunt cele naturale.
Postprocesare - pentru o editare usoara folosesc Adobe Bridge CS5 si Photoshop CS5. Daca vreau mai mult (vizualizare, editare, slideshow) - folosesc Lightroom.
Alte sfaturi: asigura-te cu o zi inainte de eveniment ca:
- toate cardurile sunt formatate
- toate bateriile sunt incarcate si ca ai cel putin 2 randuri de baterii atat pentru aparat cat si pentru blituri
- ai 2 camere cu tine. Daca vei crede ca nu se poate intampla nimic, atunci nu te poti numi fotograf. Cumpara, inchiriaza, imprumuta sau fura inca un body pe langa cel care-l ai!!!!!
- ai geanta foto pregatita cu tot ce iti trebuie si ce nu iti trebuie - scrie pe o lista tot ce ai in geanta si la terminarea evenimentului confrunta lista cu continutul gentii.
Voi incerca sa va mai spun una alta in timp, dar puteti sa ma intrebati ce vreti sa stiti mai detaliat.
EDIT:pentru referinte puteti sa vedeti cateva fotografii facute de mine: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] sau pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Ultima editare efectuata de catre PremierPhoto in Dum Sept 04, 2011 5:38 am, editata de 1 ori
SorY a scris:Daca tot e vorba despre evenimente(nunta) cine imi spune si mie cum procedeaza sa elimine fotografiile rele, adica cele la care trebuie sa renunti penru ca sunt dublate triplate.. in ce program le vizualizati sa le vedeti repede si bine, sa nu dureze mult pana se incarca, si ca sa se vada bine si culorile?
Iti recomand Adobe Lightroom!
Mie personal imi cam da de furca Adobe Lightroom...l`am folosit ceva timp si am fost foarte multumit de el la inceput, de ceva timp incoace observ cateva chestii care nu`mi mai plac la el, in primul rand merge foarte greu dupa ce prelucrez 20-30 de poze am incercat sa ii fac tot felul de setarii, calculatorul in shcimb e super bun.. cel putin dupa caracteristicile lui ar trebui sa duca foarte mult( 8gb ddr2, 2.8 dual core Intel, pl video foarte buna nu ca ar conta foarte mult..) plus de asta cand le vad in lightroom cand le prelucrez cand sunt pe fiecare foto in parte imi place cum arata sunt multumit de poza, cand ii dau export treburile se schimba cand ma uit la ele mi se par diferite! Si nu stiu cum sa fac sa aleg poze cat mai rapid, daca fac o rafala, nu le pot da la oamei 4-5 poze aceeasi! Daca stiti ceva setari ascunse de lightroom astept pareri!
SorY, nu exista setari ascunse. Poti deschide un topic nou despre Lightroom, insa daca citesti HELP-ul vei gasi raspunsuri la toate intrebarile...
Subiecte similare
» fotografie de eveniment
» Fotografia de eveniment
» Nunta americana
» inca o nunta..
» de la cea mai recenta nunta..
» Fotografia de eveniment
» Nunta americana
» inca o nunta..
» de la cea mai recenta nunta..
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum: