Forum CANON / Canonisti
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor

2 participanți

In jos

Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor Empty Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor

Mesaj  whiteLion Lun Apr 11, 2011 8:21 pm

Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor Img0003edit
Mănăstirea Sf. Ana, Orşova

Locuim in ele, muncim in ele, si in majoritatea timpului dormim in ele. Dar cum le fotografiem pe ele, cladirile? Oricine are un aparat foto a incercat cel putin o data sa fotografieze un castel, o biserica sau un monument, dar cladirile inseamna si mai mult decat detaliile unei catedrale istorice sau formele grafice ale constructiilor moderne.
Tratam cladirile din jurul nostru destul de lejer, dar cu putin mai multa deschidere spre perceperea lor am putea incepe sa vedem cu totul altfel arhitectura si diversele ei forme.

Care ar fi echipamentul necesar?
Orice aparat foto, fie el de unica folosinta sau un sofisticat SLR, poate sa surprinda o fotografie "de bun simt" a unei cladiri. In mod ideal, ar fi necesar un obiectiv wide-angle dar daca asta nu se poate rezolva, poti cauta niste puncte in care daca te plasezi poti vedea toata cladirea. Indepartandu-te de cladirea care te intereseaza sau iesind din curtea respectiva poti obtine suficient spatiu. Sau ai putea sa testezi puterile aparatului tau cu obiectiv fix si sa te apropii de zone mai mici ale cladirii. Cei care folosesc aparate SLR si care investesc in obiective wide-angle sau cei care au un aparat compact cu zoom, au mai multe posibilitati. Cu un obiectiv wide-angle poti umple cadrul chiar si din apropiere si poti face fotografii chiar si atunci cand in mod normal nu ai putea, cum ar fi de pe o strada ingusta sau dintr-un punct limitat.
Daca folosesti un obiectiv wide-angle poti observa ca peretii cladirilor inalte se inclina spre interior daca fotografiezi dintr-un unghi mic. Poti preveni acest lucru folosind si o lentila speciala de "shift" care corecteaza problema de perspectiva, dar o solutie mai putin costisitoare este gasirea unui punct de vedere mai distant sau al unuia mai apropiat daca poti castiga in inaltime urcandu-te pe un deal sau de la etajul superior al unei cladiri vecine. Fotografii specialisti in arhitectura iau cu ei un fel de "scari" pe care se urca pentru a avea avantajul inaltimii. Teoretic ar trebui sa ai un unghi de fotografiere pozitionat la jumatatea cladirii pentru ca urcand mai sus partea de jos se va inclina spre interior. Problemele de acest gen pot fi corectate si cu optiunea "transform" al unui program de editare al imaginilor.

Expunerea
Fotografierea cladirilor este teoretic situatia in care lumina este cel mai simplu de masurat. In majoritatea cazurilor, caramida sau piatra au valori de ton asemanatoare griului mediu, astfel incat aparatul de masurat le poate detecta cu precizie. Problemele pot aparea daca materialul de constructie este foarte inchis (sticla stratificata) sau foarte deschis (structuri colorate in alb). In aceste cazuri aparatul va compensa prin luminarea excesiva a cladirii inchise si prin intunecarea celei deschise. Daca aparatul are functia de compensare a expunerii, seteaza fie -1stop respectiv +1stop. O alta situatie care poate pacali aparatul este aceea cand soarele este in spatele cladirii si in cadru. Zona luminata va determina aparatul sa foloseasca un timp de expunere mai mic iar cladirea va aparea umbrita. In acest caz, este necesara o recompunere folosind functia "exposure lock", manual sau automat.

Cum faci diferenta?
Poti folosi un obiectiv telephoto pentru a crea modele impresionante prin umplerea cadrului cu o structura de caramida repetitiva, cu modelul sticlei moderne sau cu tiglele acoperislui.
• Include un pod sau un copac ca sa creezi o rama naturala si originala pentru fotografia ta.
• Nu ignora lacurile sau baltile care te pot ajuta sa scapi de banalele fotografii orizontale prin reflexii interesante ale cladirilor.
• Nu trebuie sa fotografiezi color tot timpul. Suprinderea in alb si negru este deseori o alternativa mai dramatica.
• Profita de faptul ca uneori ti se da voie sa urci pe acoperisul cladirilor catedralelor si bisericilor, unde oportunitatile fotografice sunt multiple. Castigi, nu numai o panorama frumoasa a orasului, dar poti gasi si statui impresionante care par ca ies din cladiri.
whiteLion
whiteLion

Mesaje : 84
Puncte : 150
Reputatie : 13
Data de inscriere : 12/11/2010

http://sevenfotostudio.blogspot.com/

Sus In jos

Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor Empty Re: Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor

Mesaj  romulus Sam Mai 14, 2011 7:12 pm

Tv( Shutter Speed ) 1/500
Av( Aperture Value ) 14.0
Metering Mode Spot Metering
Exposure Compensation -1/3
ISO Speed 200
Lens 18-200mm
Focal Length 18.0mm
White Balance Mode Daylight
AF Mode One-Shot AF

Cum sa fotografiezi arhitectura cladirilor IMG-1513%40853x1280
romulus
romulus

Mesaje : 52
Puncte : 66
Reputatie : 4
Data de inscriere : 25/04/2011

http://verso.picturepush.com/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum